Хто такий християнин? (Джим Хатчінсон)

Хто такий християнин? (Джим Хатчінсон)

01 травня 2024 73

Слово «християнин» дуже часто вживають, але, як правило, люди не розуміють його значення. Бог вживає це слово лише три рази в усій Біблії: Дії Апостолів 11:26; Дії Апостолів 26:28; 1 Петра 4:16. І хоча б через це ми повинні з обережністю використовувати його, оскільки можемо вжити слово «християнин» у випадках, коли робити такого не варто.

Давайте пороздумуємо над трьома питаннями, що стосуються цього слова, і спробуємо відповісти, але не з моєї чи вашої точки зору і навіть не з ідей та позицій дослідників чи експертів, а подивимось, що каже Бог.

Ось перше запитання: «Чи кожен є християнином?»

Якби я не мав Біблії або будь-якої іншої релігійної книги, котра допомогла б мені відповісти на це питання, то я все ж таки зміг би відповісти дуже просто. Якщо кожна людина християнин, тоді чому ми тримаємо ключі в безпечному місці? Чому надійно зберігаємо гроші та цінності? Чому так багато тисяч людей віддають перевагу жити за рахунок порушення законів та загальноприйнятих порядків? Якщо кожен є християнином, то, очевидно, щось десь невірно. Давайте розглянемо, що ж нам каже Бог. У посланні до Римлян 3:23 говориться, що не тільки невірно казати, що кожен є християнином, але таке твердження буде суперечити Істині, бо всі ми грішники, І кожен потребує спасіння та змін у своєму житті (Дії Апостолів 4:12).

А ось і друге запитання: «Ким може бути людина не будучи християнином?»

Саме це питання може викликати у вас найбільше непорозуміння. Деякі люди вважають, що коли людина вихована в так званій «християнській країні», то цього достатньо, щоб стати християнином. Вони стверджують: якщо людина не виховувалася під впливом поганських релігій, то цього достатньо, щоб вважати таку людину християнином. Якось Господь Ісус розповідав історію про чоловіка, що народився та був вихований у Святій Землі, домі Боговибраного народу. Розповідаючи історію, Він говорив про життя цього чоловіка, і в кінці сказав, що той помер: «І в пеклі, терплячи муки, він звів очі свої» (Луки 16:23). З Біблії ми знаємо, що християни не потраплять в пекло, а, навпаки, йдуть на небо. А з цим чоловіком такого не трапилося. Так само, як і він, ви можете жити в країні, де визнають Біблію, проповідують Євангеліє та займаються іншою релігійною діяльністю, але ви не будете християнином.

Інші люди стверджують, що відвідування християнської церкви зробить з людини християнина. Очевидно, що найкраща група християн, яку коли-небудь знав світ – це була маленька група людей, які слідували за Господом Ісусом протягом Його перебування на землі. Проте, сам Ісус сказав про одного з своїх учнів, що було б краще для нього ніколи не народжуватись. Давайте згадаємо, що Іуда не був просто прикрасою у групі учнів, він також не був людиною, яка просто приєдналася до учнів. Він був скарбником та активним учнем, котрий постійно слухав проповіді Ісуса. Він чув, як Ісус молився, бачив, як Ісус зціляв хворих і воскрешав мертвих, проте, він не був християнином. Так як й Іуда можна проводити практично весь час у зібранні християн, але все-таки не бути християнином.

А що на рахунок причетності до християнської сім’ї? Невже це зробить людину християнином? Проте, мільйони людей твердо переконані у цьому, вірять у звичаї та традиції своїх родин та не мають вірного розуміння про те, як стати християнином. Давид був визначною особистістю у Біблії. Бог говорив про нього, як про «чоловіка за серцем Своїм». Однак, одного дня, Давид плакав і з розбитим серцем казав: «Сину мій, Авесаломе, сину мій! О, якби я був помер замість тебе, Авесаломе!» Що ж відбувалось з Давидом? Все дуже просто: Давид був Божим чоловіком, християнином, якщо вам така назва до вподоби, а його син Авесалом не мав відносин з Богом, і загинув на полі бою. Ви можете жити в християнській країні, відвідувати християнську церкву, належати до однієї з найкращих християнських сімей, але все-таки не бути християнином. Про це просто та зрозуміло говорить нам Слово Боже – Біблія.

І нарешті, давайте пороздумуємо над останнім запитанням: «Хто такий християнин?»

Християнин це…
- Той, хто народився згори (Івана 3:5-7)
- Той, хто спасенний (Дії Апостолів 4:12; Дії Апостолів 16:31)
- Той, хто прийняв Христа (Івана 1:12)
- Той, хто любить Христа (1 Коринтян 16:22)
- Той, хто стає подібним на Христа (Дії Апостолів 4:13)

Надзвичайно важливо, щоб ви, читаючи цю статтю, запитали себе: «Чи народився я згори?», «Коли це трапилось?», «Чи прийняв я Христа – не через причастя, Таємну вечерю або хрещення?», «Чи прийняв я Христа, як особистого Спасителя?». Ці питання дуже важливі, бо вони визначають, де ми перебуватимемо у вічності. Вирішивши їх вірно, ми будемо на небесах, а прийнявши не вірне рішення – попадемо в пекло.

Можливо, дехто з читачів зараз запитає: «Як я можу стати християнином?»

Дякуючи Богові, є можливість стати християнином, і це дуже просто. Наші гріхи заслуговують на покарання, і, не дивлячись на наші зусилля, ми не зможемо уникнути суду, і жодна церемонія чи ритуал не зможуть врятувати від Божого гніву та справедливого покарання за наші гріхи. Але Бог любить нас, і не має бажання карати. Через свою любов Він послав Свого Сина на Голгофу. На хресті «Христос умер ради наших гріхів». Весь суд та покарання Боже зійшли на Ісуса Христа замість нас. Апостол Петро говорить про Ісуса: «Він Сам підніс гріхи наші тілом Своїм на дерево» (1 Петра 2:24). Бог святий, вірний та справедливий, і Він не зміг би вибачити нам гріхи. Але, на хресті Ісус задовольнив Божу святість і, перед тим, як померти, Він промовив: «Звершилось!». Біблія говорить, що Бог був задоволений такою жертвою за наші гріхи і воскресив Господа Ісуса з мертвих. Ось так ми отримали Боже спасіння. Очевидно, що найбільш відомий вірш з Біблії каже нам, як ми можемо отримати спасіння: «Бо так Бог полюбив світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне.» (Івана 3:16). Ось відповідь на наше третє запитання. Коли ви визнаєте, що грішні перед Богом, покаєтеся в вашому гріху, і щиро вірите в Господа Ісуса та в Його викуплюючу жертву на Голгофі, лише тоді ви стаєте християнином. Не потрібно жодного посередника між вами та Богом (священника, пастора, ікони чи церкви) крім Господа Ісуса Христа (Дії Апостолів 4:12).

Команда Hope For The Future
info@hopeforthefuture.ca